Μπορεί ένα μυρμήγκι να φτιάξει γιαούρτι; Η επιστήμη απαντά

Η παραδοσιακή βουλγαρική μέθοδος για την παρασκευή γιαουρτιού με μυρμήγκια επαναφέρει στην επιφάνεια μια αρχαία τεχνική που συνδυάζει φυσικά μικρόβια και έντομα για τη ζύμωση του γάλακτος.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί τα μυρμήγκια είναι τόσο αποτελεσματικά στην παρασκευή φαγώσιμου γιαουρτιού, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience.

Στην παραδοσιακή βουλγαρική συνταγή για γιαούρτι, λίγα ζωντανά μυρμήγκια τοποθετούνται σε ζεστό γάλα, το οποίο στη συνέχεια καλύπτεται με πανί και θάβεται μέσα στη φωλιά τους. Η θερμοκρασία της φωλιάς και τα μυρμήγκια δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για να πήξει το γάλα, καθώς τα έντομα φέρουν φυσικά βακτήρια και μυρμηκικό οξύ που ξινίζουν το γάλα και βοηθούν στη ζύμωση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μόνο τα ζωντανά μυρμήγκια δημιουργούν την επιθυμητή μικροβιακή κοινότητα, με βακτήρια παρόμοια με αυτά των παραδοσιακών προζυμιών, ενώ τα ένζυμα των μυρμηγκιών διασπούν τις πρωτεΐνες του γάλακτος, παράγοντας ένα πηχτό, γευστικό και πλούσιο σε μικροβιακή βιοποικιλότητα γιαούρτι.

Σήμερα, οι σεφ του εστιατορίου Alchemist στην Κοπεγχάγη αξιοποίησαν αυτή την παραδοσιακή τεχνική για τη δημιουργία σύγχρονων γαστρονομικών πιάτων όπως το “Ant-wich” (παγωτό γιαουρτιού με γέμιση από ζελέ μυρμηγκιού), ant cheese και κοκτέιλ με γάλα από μυρμήγκια. Σε όλα τα πιάτα τα μυρμήγκια αφαιρούνται πριν την κατανάλωση.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η παρασκευή γιαουρτιού με μυρμήγκια στο σπίτι ενέχει κινδύνους για την υγεία, καθώς τα έντομα μπορεί να φέρουν παράσιτα. Η τεχνική αυτή προτείνεται μόνο σε άτομα με εμπειρία στη μικροβιολογία.