Η Νότια Κορέα ανακοινώνει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την κατασκευή σεληνιακής βάσης έως το 2045, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή της πρόθεση να εδραιωθεί ανάμεσα στις ηγετικές δυνάμεις στην διαστημική εξερεύνηση.
Σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη που παρουσίασε η Korea AeroSpace Administration (KASA), η οποία ιδρύθηκε μόλις το 2024, η χώρα στοχεύει σε πέντε βασικές αποστολές: χαμηλή τροχιά της Γης, μικροβαρύτητα, σεληνιακή εξερεύνηση, ηλιακή και διαστημική επιστήμη.
Η KASA σχεδιάζει να αναπτύξει τεχνολογία για σεληνιακή προσεδάφιση και ρομποτική εξερεύνηση, καθώς και ικανότητες για εκμετάλλευση πόρων της Σελήνης, όπως το πολύτιμο νερό σε μορφή πάγου. Ήδη, πρωτότυπα ρομπότ εξερεύνησης δοκιμάζονται σε εγκαταλειμμένα ανθρακωρυχεία, προετοιμάζοντας το έδαφος για το μελλοντικό διαστημικό εξορυκτικό έργο.
Η Νότια Κορέα έχει ήδη σημαντική εμπειρία, με την αποστολή του πρώτου σεληνιακού δορυφόρου Danuri το 2022, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και συλλέγει πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα. Επιπλέον, έχει προγραμματίσει να στείλει ρομποτικό σεληνιακό όχημα προσεδάφισης μέχρι το 2032, ενώ το 2040 σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός προηγμένου σεληνιακού οχήματος για την κατασκευή της σεληνιακής βάσης.
Οι φιλοδοξίες της Νότιας Κορέας βρίσκονται σε σύμπνοια με παγκόσμιες προσπάθειες, καθώς και οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία έχουν ανακοινώσει σχέδια για σεληνιακές βάσεις μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Παράλληλα, η KASA σχεδιάζει και την πρώτη αποστολή της Νότιας Κορέας στον Άρη, με στόχο την προσεδάφιση το 2045, ενισχύοντας την παρουσία της χώρας στο διεθνές διαστημικό πεδίο.