Η καθημερινότητα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό περιλαμβάνει και… καθάρισμα, αλλά με τρόπο που δεν φανταζόσουν!
Το σκούπισμα είναι μια αγγαρεία για τους περισσότερους ανθρώπους – για αυτό άλλωστε υπάρχουν ρομπότ που το κάνουν ή ακόμη και επαγγελματίες καθαριστές. Όμως στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), δεν υπάρχουν τέτοιες πολυτέλειες. Οι ίδιοι οι αστροναύτες είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα – και, όπως φαίνεται, μπορούν να το κάνουν να μοιάζει αρκετά διασκεδαστικό!
Ο αστροναύτης της NASA, Jonny Kim, μοιράστηκε πρόσφατα ένα βίντεο στο οποίο δείχνει πώς χρησιμοποιούν ηλεκτρική σκούπα στο διάστημα. Χάρη στη μικροβαρύτητα, δεν χρειάζεται να σηκώνεις ή να σπρώχνεις τίποτα. Απλώς κουμπώνεις τη σκούπα στο παντελόνι σου και… αιωρείσαι καθαρίζοντας τον σταθμό!
Στη μικροβαρύτητα, η σκόνη δεν κατακάθεται όπως στη Γη, αλλά αιωρείται στον αέρα. Τι γίνεται τότε; Ο Kim εξηγεί ότι ο ISS διαθέτει ένα σύστημα ελέγχου περιβάλλοντος με ανεμιστήρες, διαχυτές και φίλτρα HEPA, τα οποία τραβούν τη σκόνη σε συγκεκριμένα σημεία. Έτσι, αντί να “σκουπίζουν τον αέρα”, οι αστροναύτες απλώς περνούν τη σκούπα πάνω από τα φίλτρα και τις γρίλιες για να μαζέψουν τη σκόνη που έχει συγκεντρωθεί εκεί.
Απαντώντας σε ερώτηση χρήστη, ο Kim ανέφερε ότι υπάρχουν και σκούπες με μπαταρία στον ISS, αλλά οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου δεν διαρκούν αρκετά για να καθαριστεί ολόκληρος ο σταθμός. Γι’ αυτό προτιμάται η ενσύρματη λύση – ακόμη και στο διάστημα.
«Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός δεν είναι μόνο ένας χώρος έρευνας για ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι και το σπίτι μας για μεγάλα χρονικά διαστήματα», λέει ο Kim. «Και όπως κάθε σπίτι, έτσι και εδώ πρέπει να τον κρατάμε καθαρό και τακτοποιημένο. Γι’ αυτό μοιραζόμαστε τις δουλειές – και μία από αυτές είναι και το σκούπισμα.»
Σχετικά άρθρα
Τα 10 webtoons που ξεχώρισα
ChatGPT: Πάνω από 2,5 δις ερωτήσεις την ημέρα
Η επιστροφή του Predator: Badlands με νέο trailer
Google Pixel 10: Αποκαλύφθηκαν τα επίσημα renders
Τι κάνουμε αν βρούμε εξωγήινους; Οι επιστήμονες έχουν σχέδιο
Το Blade του MCU αναγεννιέται: Οι πρώτες πληροφορίες