Η Γη επιταχύνει: Η 22α Ιουλίου θα είναι η δεύτερη πιο σύντομη ημέρα στην ιστορία

Στις 22 Ιουλίου 2025, η Γη αναμένεται να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιστροφή 1,34 χιλιοστά του δευτερολέπτου ταχύτερα από το κανονικό 24ωρο. Παρόλο που η διαφορά αυτή είναι αμελητέα για την καθημερινότητα, το φαινόμενο εντάσσεται σε μια πιο γενικευμένη και ανησυχητική τάση: η επιτάχυνση της περιστροφής της Γης.

Η συντομότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν στις 5 Ιουλίου 2024, όταν η Γη ολοκλήρωσε την περιστροφή της 1,66 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Το φαινόμενο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη φυσική επιβράδυνση της περιστροφής που παρατηρείται σε γεωλογικούς χρόνους λόγω της βαρυτικής έλξης της Σελήνης.

Η αιτία δεν έχει ακόμα εντοπιστεί με βεβαιότητα. Μία από τις θεωρίες που εξετάζονται είναι η επιβράδυνση του υγρού πυρήνα της Γης, η οποία μπορεί να προκαλεί ανακατανομή της στροφορμής και να επηρεάζει την ταχύτητα περιστροφής του φλοιού και του μανδύα. Άλλες πιθανές επιδράσεις περιλαμβάνουν τη λιώσιμο των πάγων στους πόλους και την ανοδική στάθμη της θάλασσας, οι οποίες όμως πιθανότατα επιβραδύνουν την επιτάχυνση αντί να την προκαλούν.

Ο καθηγητής Λεονίντ Ζότοβ από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας δήλωσε:

“Η αιτία αυτής της επιτάχυνσης παραμένει ανεξήγητη. Τα μοντέλα των ωκεανών και της ατμόσφαιρας δεν επαρκούν για να εξηγήσουν την τεράστια αυτή αλλαγή.”

Εάν η τάση συνεχιστεί, οι επιστήμονες ενδέχεται να χρειαστεί να εφαρμόσουν ένα αρνητικό δευτερόλεπτο γύρω στο 2029, αφαιρώντας δηλαδή ένα δευτερόλεπτο από τα ατομικά ρολόγια – κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της χρονομέτρησης.

Ωστόσο, νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι ο ρυθμός επιτάχυνσης ενδέχεται να επιβραδύνεται, γεγονός που θα μπορούσε να υποδεικνύει πως πρόκειται για μια παροδική ανωμαλία.

Η 22α Ιουλίου 2025 μπορεί να περάσει απαρατήρητη για τους περισσότερους, όμως αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι του παζλ σε μια μυστηριώδη αλλαγή της πλανητικής δυναμικής. Οι συνέπειες της επιτάχυνσης της Γης, αν συνεχιστούν, ίσως οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια χρονομέτρηση και στην κατανόησή μας για τα εσωτερικά γεωδυναμικά φαινόμενα.