Το AI νίκησε 30 από τους κορυφαίους μαθηματικούς του κόσμου

Σε μια μυστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, 30 από τους κορυφαίους μαθηματικούς του κόσμου βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα νέο, πανίσχυρο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης: το o4-mini, ένα ελαφρύ αλλά εξαιρετικά ικανό μοντέλο «λογικής σκέψης» που αναπτύχθηκε από την OpenAI. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να δοκιμάσουν τα όρια της υπολογιστικής λογικής: θα μπορούσε το μοντέλο να λύσει προβλήματα που μέχρι τώρα μόνο ανθρώπινα μυαλά μπορούσαν να κατανοήσουν;

Η απάντηση ήταν εντυπωσιακή — και ανησυχητική. Το o4-mini κατάφερε να λύσει σύνθετα μαθηματικά προβλήματα που χρειάζονται εβδομάδες ή και μήνες για να τα λύσει ένας άνθρωπος, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο διακεκριμένος μαθηματικός Κεν Όνο, ο οποίος είδε το μοντέλο να λύνει ένα ανοικτό ερώτημα της θεωρίας αριθμών που ο ίδιος είχε διατυπώσει, παρουσιάζοντας μάλιστα και μεθοδική, δημιουργική σκέψη — όπως ένας πολύ ικανός μεταπτυχιακός φοιτητής, ή και καλύτερα.

Το μοντέλο δεν βασίζεται μόνο σε απομνημόνευση αλλά μπορεί να μαθαίνει από τη διαδικασία επίλυσης: διάβασε τη σχετική βιβλιογραφία, έλυσε πρώτα μια απλοποιημένη εκδοχή του προβλήματος, και έπειτα κατέληξε σε σωστή, ακόμα και… “σαρκαστική” λύση. Όπως σχολίασε ο Όνο: «Δεν ήμουν προετοιμασμένος να αντιμετωπίσω ένα LLM σαν αυτό. Δεν είχα ξαναδεί τέτοιου είδους λογική σκέψη σε μοντέλο».

Η ομάδα των μαθηματικών κατάφερε τελικά να δημιουργήσει μόνο 10 προβλήματα που το bot δεν μπόρεσε να λύσει. Ωστόσο, η ταχύτητα και η ακρίβεια του μοντέλου ήταν τόσο εντυπωσιακές που προκάλεσαν προβληματισμό. Πολλοί μίλησαν για αλλαγή του ρόλου του μαθηματικού στο μέλλον: από ερευνητής-λύτης, θα μπορούσε να μετατραπεί σε δημιουργός ερωτημάτων και συνεργάτης της μηχανής.

Ο Όνο έκλεισε με ένα προειδοποιητικό μήνυμα: «Είναι λάθος να λέμε ότι η γενικευμένη τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται να έρθει ποτέ. Με κάποιους τρόπους, αυτά τα μοντέλα ήδη ξεπερνούν τους καλύτερους μεταπτυχιακούς φοιτητές στον κόσμο».

Η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι εδώ. Και φαίνεται πως μπορεί να αναδιαμορφώσει ριζικά το μέλλον των μαθηματικών — και όχι μόνο.