Ερευνητές του Stanford Medicine ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή αιματολογική εξέταση που μετρά τη βιολογική ηλικία των σημαντικότερων οργάνων του σώματος. Η εξέταση αυτή βοηθά να κατανοήσουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι γερνάνε πιο γρήγορα από άλλους και προσφέρει ένα νέο, ισχυρό εργαλείο για την πρόβλεψη ασθενειών και τη μακροζωία.
Η βιολογική ηλικία ενός οργάνου, όπως ο εγκέφαλος ή η καρδιά, φαίνεται να είναι πιο αξιόπιστος δείκτης για την υγεία και το προσδόκιμο ζωής από την απλή χρονολογική ηλικία. Η ομάδα ανέλυσε δείγματα αίματος από πάνω από 44.000 συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας τεχνολογία μέτρησης σχεδόν 3.000 πρωτεϊνών που σχετίζονται με 11 οργανικά συστήματα, όπως ο εγκέφαλος, οι μύες, η καρδιά, οι πνεύμονες και άλλα.
Με βάση αυτές τις μετρήσεις, δημιούργησαν έναν αλγόριθμο που αποδίδει βιολογική ηλικία σε κάθε όργανο. Όταν η βιολογική ηλικία ενός οργάνου είναι πολύ μεγαλύτερη ή μικρότερη από το μέσο όρο, αυτό συνδέεται με αυξημένο ή μειωμένο κίνδυνο για συγκεκριμένες ασθένειες. Για παράδειγμα, η γήρανση της καρδιάς αυξάνει την πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ η γήρανση του εγκεφάλου τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Ο καθηγητής Tony Wyss-Coray, επικεφαλής της μελέτης, επισημαίνει ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί ως «φύλακας» της μακροζωίας. Άτομα με «νεανικό» εγκέφαλο έχουν 40% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε διάστημα 15 ετών, ενώ όσοι έχουν «γερασμένο» εγκέφαλο αντιμετωπίζουν 182% αυξημένο κίνδυνο.
Η δυνατότητα εκτίμησης της βιολογικής ηλικίας των οργάνων ανοίγει νέους δρόμους στην ιατρική, επιτρέποντας την πρόληψη ασθενειών προτού εμφανιστούν συμπτώματα. Παρά το γεγονός ότι η εξέταση βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο, η εμπορική διάθεσή της αναμένεται σύντομα, με στόχο τη μείωση του κόστους και την αύξηση της ακρίβειας.
Μελλοντικά, οι γιατροί θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία για να προσαρμόζουν τη θεραπεία και τον τρόπο ζωής κάθε ατόμου, προωθώντας την υγιή γήρανση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Σχετικά άρθρα
Αστρονόμοι κατέγραψαν τη γέννηση ενός νέου πλανητικού συστήματος
Το αεροπλάνο σου “μαρτυρά” την ύπαρξή μας στο διάστημα
Ξύπνησες και πέρασε η μέρα; Ίσως φταίει η γη
Θόλος κατά της ρύπανσης στην Κίνα
Ρομπότ και προσθετικά μέλη με αίσθηση αφής
Πόσο βρώμικη ήταν η Αρχαία Ρώμη;