Επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο πλανήτης μας βιώνει μια απρόσμενη επιτάχυνση στην περιστροφή του, οδηγώντας σε μερικές από τις πιο σύντομες ημέρες των τελευταίων δεκαετιών. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες 9 Ιουλίου, 22 Ιουλίου και 5 Αυγούστου του 2025 προβλέπεται να είναι αισθητά πιο μικρές – χάνοντας πάνω από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου σε σύγκριση με τις συνηθισμένες 24 ώρες.
Αν και η διάρκεια μιας πλήρους περιστροφής της Γης είναι περίπου 86.400 δευτερόλεπτα (24 ώρες), ακριβείς μετρήσεις με ατομικά ρολόγια δείχνουν πως αυτή η διάρκεια έχει μειωθεί απειροελάχιστα – αλλά με στατιστικά αξιοσημείωτο τρόπο.
Από το 1972, οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει συνεχή επιβράδυνση της περιστροφής της Γης, γεγονός που οδήγησε στην εισαγωγή των γνωστών “αρνητικό δευτερόλεπτο προσαρμογής (leap second)” – προσθήκες δευτερολέπτων για να συγχρονιστούν τα ρολόγια μας με τον αστρονομικό χρόνο. Όμως, από το 2020 και μετά, η Γη άρχισε να επιταχύνει, σημειώνοντας 28 από τις πιο σύντομες ημέρες σε πάνω από 60 χρόνια.
Ο αστρονόμος Leonid Zotov από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας δηλώνει:
“Κανείς δεν περίμενε αυτή την επιτάχυνση… τα ωκεάνια και ατμοσφαιρικά μοντέλα δεν μπορούν να την εξηγήσουν.”
Αν και η αιτία παραμένει ασαφής, επιστήμονες έχουν διατυπώσει διάφορες θεωρίες:
- Απόσταση της Σελήνης από τον ισημερινό της Γης
- Μεγάλοι σεισμοί, όπως ο σεισμός της Ιαπωνίας το 2011 (9.0 Ρίχτερ), που μετατόπισε τον άξονα περιστροφής της Γης κατά 6,5 ίντσες
- Αλλαγές στον πυρήνα της Γης και σε βαθιά γεωλογικά στρώματα
Αν και οι αλλαγές είναι ανεπαίσθητες στην καθημερινότητά μας, η ακρίβεια του παγκόσμιου χρόνου εξαρτάται από τέτοιες μικρές διακυμάνσεις. Τεχνολογίες όπως τα GPS, οι δορυφορικές επικοινωνίες και οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές βασίζονται σε απόλυτα συγχρονισμένα ρολόγια.
Η ανάγκη να αφαιρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία ένα “αρνητικό δευτερόλεπτο προσαρμογής” (leap second) είναι πλέον πιο πιθανή.
Σχετικά άρθρα
Αστρονόμοι κατέγραψαν τη γέννηση ενός νέου πλανητικού συστήματος
Νέα αιματολογική εξέταση μετρά τη βιολογική ηλικία των οργάνων
Το αεροπλάνο σου “μαρτυρά” την ύπαρξή μας στο διάστημα
Θόλος κατά της ρύπανσης στην Κίνα
Ρομπότ και προσθετικά μέλη με αίσθηση αφής
Πόσο βρώμικη ήταν η Αρχαία Ρώμη;